Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΠΕΡΙ ΔΙΠΛΗΣ ΣΚΕΨΗΣ




Ο George Orwell υπήρξε ένα απ' τα πρόσωπα που προφητικά ερμήνευσαν τι εστί 'διπλή σκέψη'. Ο 'Μεγάλος Αδελφός' με την 'New Speak', γνήσιο τέκνο της οποίας είναι η 'Διπλή Σκέψη', που δεν είναι τίποτε άλλο απ' το να διατηρεί κανείς ταυτόχρονα δύο 'πιστεύω', το ένα εντελώς διαφορετικό ή κι αντίθετο απ' το άλλο, όπως για παράδειγμα 'η δημοκρατία είναι ανύπαρκτη' ή 'το Ingsoc είναι ο προασπιστής της δημοκρατίας'. 'Είναι το να ξέρεις και να μην ξέρεις. Το να γνωρίζεις πλήρως μια αλήθεια ενώ λες προσεκτικά κατασκευασμένα ψεύδη'. 'Ingsoc' είναι η πολιτική ιδεολογία της Ωκεανίας στο '1984'. Ό,τι συμβαίνει και σήμερα, και ενδεχομένως να συμβαίνει και στο μέλλον.


Στον ημερήσιο Τύπο και στα οπτικοακουστικά 'ενημερωτικά' μέσα, όπου διαδίδεται η ιδεολογία της διπλής σκέψης, παρατηρείται μία ιδιότυπη γλωσσική φρενίτιδα όσον αφορά τον τόνο με τον οποίον οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τις κατασκευασμένες ειδήσεις ή να διατυπώσουν κρίσεις επ' αυτών. Παρατηρείται ότι καταφέρονται της πορνογραφίας, του εγκληματος, της βίας, της οπλοχρησίας, της ασέβειας, της μη-πολιτισμένης συμπεριφοράς, ενώ ταυτόχρονα προωθούν οτιδήποτε συνάδει με τα προαναφερθέντα. Το επιχείρημα που μετέρχονται είναι πως 'η γνώση του κακού μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή τέτοιων φαινομένων'. Θέτουν την γραμμή του πολιτικά επιτρεπτού, μεταξύ 'καλού και κακού', δίχως να ορίζουν τι είναι τι και γιατί. Απλά μάλλον επειδή κάποιος τους είπε ότι έτσι είναι γιατί έτσι πάει. Κι όμως, όλα αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν ακριβώς επειδή κάπου, κάποιοι, με κάποιον τρόπο τα εδιδάχθησαν. Ο πόλεμος της πληροφορίας είναι αυτός που γιγάντωσε την κοινωνία του θεάματος, έως σημείου εκμαυλισμού των ανθρώπων. Η μιμητική τάση του ανθρώπου είναι ο θεμέλιος λίθος της κοινωνίας του θεάματος.


Η προπαγανδιστική μηχανή του συστήματος έδωσε τεράστια ώθηση στην εικόνα, μέσω της οποίας οι άνθρωποι-ψυχικές μαριονέτες χορεύουν στον ρυθμό που τους επιβάλλεται. Η αποκτήνωση που προωθείται με όλα τα αθέμιτα μέσα στον χριστιανικό κόσμο είναι προφανής. Τα μέσα κατακρίνουν ή 'καταδικάζουν' την σεξουαλική αποκτήνωση, την βία κάθε είδους, την στιγμή κατά την οποία παρουσιάζουν εντυπωσιακές εικόνες με ψηλοτάκουνες γυμνές που κρατούν πιστόλια κι επιδίδονται σε διάφορα σεξουαλικά υπονοούμενα. Στον θαυμαστό νέο κόσμο δεν έχει σημασία τι λέει κανείς, αλλά τι πράττει κανείς. Οι λέξεις είναι ανεμοσκορπίσματα. Τα γραπτά μένουν. 'Verba volant, scripta manent', δηλαδή 'Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν'. Η μεγάλη οθόνη διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην διάχυση των εικόνων, απ' τις οποίες προκύπτουν τα εμβόλιμα μηνύματα που διαπερνούν το υποσυνείδητο των ανθρώπων. Δεν αρκεί να καταδικάσουμε υποκριτικά τη βία κάθε είδους, απ' τη στιγμή κατά την οποία δεν τίθεται φρένο στην πληροφορία, εφόσον στον κόσμο της τηλεοπτικής Δημοκρατορίας 'όλα επιτρέπονται'. Φως και σκοτάδι. Αμφότερα μας ασκούν μαγνητική έλξη.


'Πάλιν παραλαμβάνει αὐτὸν ὁ διάβολος εἰς ὄρος ὑψηλὸν λίαν καὶ δείκνυσιν αὐτῷ πάσας τὰς βασιλείας τοῦ κόσμου καὶ τὴν δόξαν αὐτῶν' (='Παλιν παραλαμβάνει αυτόν ο διάβολος και δια του αέρος τον μεταφέρει εις ένα πανύψηλον όρος και από εκεί του δικνύει πανοραματικώς όλα τα βασίλεια του κόσμου, τα πλούτη, τα μεγαλεία και την άλλην δόξαν των'. ('Κατά Ματθαίον, 4:8) καὶ 'λέγει αὐτῷ· ταῦτα πάντα σοι δώσω, ἐὰν πεσὼν προσκυνήσῃς μοι' (=Και του λέγει· ''όλα αυτά είναι ιδικά μου και θα σου τα δώσω, εάν με αναγνωρίσης ως κύριόν σου και πέσης κατά γης και με προσκυνήσης''.(Κατά Ματθαίον, 4:9)


Η διπλή σκέψη, ο νους που βρίσκεται σε σύγχυση, ο άνθρωπος που βρίσκεται σε πόλεμο με τον εαυτό του, το σύμπτωμα της νέας εποχής. Κατά τον 19ο αιώνα, η κατάσταση αυτή χαρακτηρίστηκε ως 'μασονική αποπληξία'. Στις μέρες μας εξελίχθηκε στον ζομπισμό. Οι άνθρωποι έχουν ολοφανερή άγνοια της ζωώδους κατάστασης στην οποία υποπίπτουν καθημερινά, όπου σέρνονται ως άβουλα όντα απ' την Νέα Τάξη Πραγμάτων. Απέχουν ελάχιστα απ' την κατάσταση των ζόμπι, των άψυχων νεκρών σωμάτων που περιφέρονται σαν σκιάχτρα. Οι κυρίαρχοι κατέχουν το χρήμα και την ισχύ όλων των κοσμικών μέσων, ώστε να ελέγξουν κατά το δοκούν τον μηχανισμό της ψευδαίσθησης. Μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο ή ν' αρνηθούν την θεραπεία. Μπορούν να κατεβάσουν τον γενικό όποια ώρα το επιθυμήσουν και τανάπαλιν. Δεν μπορούν όμως να κάνουν τα πάντα. Αυτό ας μην διαφύγει ποτέ της προσοχής σας.



Οι θετές μητέρες της ανθρώπινης φυλής, τουλάχιστον στη Δύση, συμβολίζονται απ' τις αγελάδες. Το 2006 είχαν τοποθετηθεί ομοιόματα αγελάδων στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Ουδείς εξήγησε τι σκοπό εξυπηρέτησε αυτή η κίνηση. Τι έγραψε τότε η 'Καθημερινή': 'Περίπου ογδόντα ομοιώματα αγελάδων από φάιμπεργκλας, τα οποία έχουν φιλοτεχνήσει επώνυμοι και μη, Ελληνες καλλιτέχνες θα περιμένουν από αύριο Δευτέρα το κοινό σε πλατείες, πεζόδρομους, λεωφόρους και πολλά άλλα κεντρικά σημεία της Αθήνας, γεμίζοντας την πόλη με χρώμα. Αγελάδες-καραγκούνες, αγελάδες που φορούν σέξι ρούχα, αγελάδες πολύχρωμες, ετοιμάστηκαν για ένα εντυπωσιακό Cow Parade. Το Cow Parade είναι η μεγαλύτερη δημόσια έκθεση τέχνης στον κόσμο. Από το 1998 μέχρι σήμερα έχει οργανωθεί σε τριάντα πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, η Μόσχα και το Τόκιο. Η ιδέα ανήκει στον Ελβετό καλλιτέχνη - διακοσμητή Βάλτερ Ναπ, ο οποίος συνέλαβε αυτό τον τρόπο για να τονώσει την πεσμένη εμπορική κίνηση στο κέντρο της Ζυρίχης. Η φιλοτέχνηση των γλυπτών της Cow Parade έγινε στα προσωπικά εργαστήρια των καλλιτεχνών και στο Cow Studio στο Κέντρο Ιππασίας στο Γουδί. Τα γλυπτά θα παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Αμέσως μετά θα βγουν σε δημοπρασία και τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ των σκοπών της Ενωσης Σωματείων ''Μαζί για το Παιδί''.



Σύμφωνα με τη μυστική παράδοση της 'Ερμητικής Ακαδημίας', το 'δέντρο' της Γνώσης του Καλού και του Κακού στον Κήπο της Εδέμ ήταν ένα ψυχεδελικό μανιτάρι, το Stropharia cubensis. Αυτά τα μανιτάρια φυτρώνουν μονάχα στην κοπριά αγελάδων. Η κατηγορία 'stropharia cubensis' δεν είναι άλλη απ' τα γνωστά 'Psilocybe cubensins' που είναι τα γνωστά μανιτάρια 'της Ολλανδίας' που περιέχουν ψιλοκυβίνη και ψιλοκίνη, ενώ οι 'ολλανδικές τρούφες' αντικατέστησαν τα ψυχεδελικά μανιτάρια λόγω νόμου. Τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης (μαγικά μανιτάρια) κατατάσσονται βοτανικά στα Στροφαριοειδή (Strophariaceae), θεωρούνται ψυχοτρόπα, ψυχοδηλωτικά, ενθεογόνα. Τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης είναι μύκητες που περιέχουν ψυχοδραστικά αλκαλοειδή ινδόλης. Στην καθομιλουμένη χρησιμοποιούνται ποικίλοι όροι για την ψιλοκυβίνη, ο πιο κοινός είναι ο όρος 'μαγικά μανιτάρια' και ψυχεδελικά μανιτάρια απ' την λέξη psychedelics. Στ' αγγλικά οι πιο κοινά χρησιμοποιούμενοι όροι είναι magic mushrooms και shrooms. Οι επιδράσεις απ' την κατάποσή τους μοιάζει μ' ένα μικρότερο σε δράση 'ταξείδι' LSD, δημιουργώντας σημαντικές φυσικές, οπτικές κι αντιληπτικές αλλαγές. Είναι αυτό που κοινώς λέγεται 'άνοιγμα των πυλών της αντίληψης'. Ο Aldous Huxley στο έργο του 'Οι Πύλες της αντίληψης' αυτό πραγματεύεται. Εμπειρία LSD είχε κι ο θεωρητικός του 'Άναρχου', Ernst Jünger. Το σύμβολο που παράγεται όταν η γνώση οδηγείται τελικά εκτός ελέγχου είναι ένα 'μανιτάρι'. Μανιτάρι είναι και το σχήμα του σύννεφου που εκπέμπεται κατά την έκρηξη μιας ατομικής βόμβας. Ο Julius Streicher, ο εκδότης της γνωστής αντισημιτικής εφημερίδας 'Der Stürmer', είχε εκδώσει το 1938 το  εικονογραφημένο 'Der Giftpilz'-'Το Δηλητηριώδες Μανιτάρι'.


Στο εξώφυλλο παρουσιάζεται ένας προτυπικός αποβλακωμένος Εβραίος, ενσωματωμένος σ' ένα μανιτάρι, όπου γύρω του φυτρώνουν κι άλλα δηλτηριώδη μανιτάρια. Η εβραϊκή ψυχοσύνθεση, η διπλή-δίδυμη σκέψη. Ο συμβολισμός επαφίεται στην κρίση όλων σας.