Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΜΕ ΤΟΥΣ ''ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΥΣ'' 'Η ΜΕ ΤΟΥΣ ''ΑΓΙΟΥΣ''; / Σύντροφοι και συντρόφισσες από Ξάνθη





'Όλοι οι άνθρωποι έχουν εθνικότητα. Οι Ιρλανδοί κι οι Εβραίοι έχουν ψύχωση', λέγει ο Ιρλανδός ποιητής Brendan Behan. Κι αυτό εξηγεί την αγωνία αμφότερων για την δημιουργία κρατών που δεν εξυπηρετούν παρά πρόσκαιρα συμφέροντα. Ψέμα θεωρείται η ψευδής δήλωση. Σύμφωνα με τον Ιταλό συγγραφέα του μνημειώδους 'Ιστορία της Ιταλίας' (Storia d' Italia) Francesco Guicciardini: 'Πάντοτε ν' αρνείστε αυτό που δεν θέλετε να μάθουν οι άλλοι και πάντοτε να επιβεβαιώνετε ό, τι θέλετε για πιστέψουν'. Σύμφωνα με τους ανακριτές της αστυνομίας, αυτά είναι ορισμένα απ' τα κλασικά σημάδια που δείχνουν ότι ο ανακρινόμενος-κατηγορούμενος ψεύδεται και τους οδηγούν στην εξιχνίαση της υπόθεσης μέσα από ερωτήσεις που εντείνουν τις αντιφάσεις:

Διστάζει, κομπιάζει ή κάνει παύσεις προτού απαντήσει στην κάθε ερώτηση.

Παρατηρούνται συσπάσεις στην περιοχή των ματιών κατά τη διάρκεια της απάντησης σε κάθε ερώτηση.

Κοιτάζει αμήχανα προς τη μεριά των τοίχων ή του ταβανιού. Στρέφει προς αλότριες κατευθύνσεις το βλέμμα του.

Ζητάει να επαναληφθεί κάθε φορά η ερώτηση προτού απαντήσει.

Τοποθετεί το χέρι του, ώστε να καλύπτει το στόμα του.

Παρουσιάζει σταθερή νευρικότητα.



Λάβετε υπ' όψιν τα σημάδια για να εξακριβώσετε αν ο ανακρινόμενος-κατηγορούμενος ψεύδεται. Λάβετε υπ' όψιν τα σημάδια αν σκοπεύετε να πείτε ψέματα. Οι ανακριτικές αρχές γνωρίζουν ακόμα πως να κινηθούν ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει αποφυγή των ανωτέρω από την μεριά του ανακρινόμενου. Όταν λέτε ψέματα, έχετε υπ' όψιν πως μία κατασκευασμένη ιστορία είναι λιγότερο αποτελεσματική από ένα ψέμα παράλειψης, δηλαδή μία διαστρέβλωση της αλήθειας που οφείλεται στην επιλεκτική παράβλεψη στοιχείων. Σημαντικό είναι πως μία αληθοφανής ιστορία δεν ξεπερνάει τις 30 λέξεις. Όταν ξεπερνιέται αυτό το όριο, είσαστε αντιμέτωποι με μία κατασκευασμένη ιστορία. Όταν ανακρίνεστε απ' τις δικαστικές ή αστυνομικές αρχές ή άλλες υπηρεσίες, είναι προτιμότερο ν' αποκρύψετε πληροφορίες παρά ν' αντιληφθούν ότι ψεύδεστε ολοφάνερα. Έχετε υπ' όψιν σας πως το να ξεχάσετε, δεν συνιστά έγκλημα. 'Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να πείς την πλήρη αλήθεια: ανώνυμα και μεταθανάτια', αναφέρει ο Αμερικανός Thomas Sowell. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οιοσδήποτε εκστομίζει ένα ψέμα σ' έναν ομοσπονδιακό πράκτορα, ακόμα κι όταν πρόκειται για τυπική ερώτηση στο πλαίσιο μίας εξακρίβωσης στο δρόμο, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης που φτάνει τα 5 έτη κι υψηλό χρηματικό πρόστιμο. Ο νόμος είναι περιεκτικός, ώστε αρκεί μία ψευδής δήλωση για να διωχθεί κανείς. Η Ακαδημία του FBI διδάσκει ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορές του έχουν το απεριόριστο δικαίωμα να εξαπατήσουν οιονδήποτε ύποπτο, ώστε να του αποσπάσουν πληροφορίες ή κάποια ομολογία ενοχής. Σύμφωνα με τον αξεπέραστο πολιτικό στοχαστή Niccolo Machiavelli, 'δεν πρέπει ποτέ να ψεύδεστε αν δεν γνωρίζετε την αλήθεια'.


Τα σύγχρονα κράτη έχουν επιβάλει την τεχνική της διαστρέβλωσης. Πάρτε για παράδειγμα τις εννοιολογικές διαφορές που μπορούν να εντοπιστούν στη γλώσσα των εξουσιαστών και στη γλώσσα των υπηκόων. Θα διαπιστώσετε πως τα παρακάτω παραδείγματα είναι βγαλμένα απ' την ίδια την καθημερινότητα.


1. Ασκούν (παράνομη) βία-Ασκούμε (νόμιμη) δύναμη
2. Καταστρώνουν σχέδια-Σχεδιάζουμε
3. Συνωμοτούν (για το κακό)-Συνεργαζόμαστε (για το καλό)
4. Συνιστούν εγκληματική συμμορία-Συνιστούμε μία συμμαχία
5. Παίρνουν ομήρους (αναίτια)-Συλλαμβάνουμε (με αιτία)
6. Δολοφονούν (αθώους)-Εκτελούμε (ενόχους)
7. Αποσπούν χρηματικά ποσά-Φορολογούμε (νόμιμα)
8. Δωροδοκούν (κάτω απ' το τραπέζι)-Καταβάλουμε (τάδε χρηματικό ποσό)


Στην 'Ωκεανία' του '1984' του George Orwell, το 'Υπουργείο Ειρήνης' διεξάγει τον πόλεμο, το 'Υπουργείο Αλήθειας' οργανώνει το ψεύδος, το 'Υπουργείο Αγάπης' διασπείρει το μίσος. Τα συνθήματα του Μεγάλου Αδελφού είναι τα εξής: 'Ο πόλεμος είναι ειρήνη', 'Η ελευθερία είναι σκλαβιά', 'Η άγνοια είναι δύναμη'. Άλλοθι είναι ο ισχυρισμός ή μία ένδειξη που προτάσσεται, ώστε ν' αποδείξει ότι ο φερόμενος ως ύποπτος τέλεσης ενός αδικήματος βρισκόταν κάπου αλλού, οπόταν η πράξη που του αποδίδεται έλαβε χώρα. Το καλύτερο άλλοθι είναι πάντοτε το απλούστερο. Όπως σημειώνει ο Βρετανός ειδήμων του εγκλήματος Colin Wilson, κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί τι συνέβη στις τάδε του μηνός του περασμένου έτους. Επεσήμανε ότι ένα ακλόνητο άλλοθι κάνει πάντοτε την αστυνομία καχύποπτη. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, οιοσδήποτε κραδαίνει ένα ρόπαλο απειλητικά εναντίον κάποιου, η πράξη του αυτή θεωρείται επίθεση. Όταν σηκώσει κανείς το ρόπαλο και χτυπήσει τον οιονδήποτε, η πράξη του αυτή συνιστά επίθεση με σωματικές βλάβες. Όταν σηκώσει κανείς το ρόπαλο με σκοπό να ληστέψει, να εκβιάσει ή να διαπράξει κάποιο άλλο κακούργημα, η πράξη του αυτή θεωρείται προσχεδιασμένη επίθεση (με δόλο). Η σοβαρότητα του αδικήματος συνίσταται στο ότι υπάρχει η πρόθεση για διάπραξη άλλου κακουργήματος πέραν αυτού της επίθεσης. Η χρήση κάθε άλλου δολοφονικού μέσου δεν διαφοροποιεί την σοβαρότητα του αδικήματος. Το εκάστοτε δικαστήριο κι οι αρμόδιοι δικαστές θα κρίνουν πολύ περισσότερο τα κίνητρα και το αποτέλεσμα μίας επίθεσης παρά την χρήση του οργάνου που χρησιμοποιήθηκε.



Ο επαναστάτης ζει μία διπλή ζωή. Ως εκ τούτου, οφείλει να διαθέτει αρκετά ψευδώνυμα για κάθε περίσταση. Ψευδώνυμο είναι μία πλαστή ταυτότητα. Όλως παραδόξως, η χρήση ψευδώνυμου δεν αντιστρατεύεται τον νόμο (όπως π.χ χρησιμοποιούν κατά κόρον οι 'καλλιτέχνες'), απ' τη στιγμή που δεν συνδέεται με αξιόποινες πράξεις. Όταν δεν υπάρχει ένορκη εξέταση ή υποχρεωτικός όρκος ενώπιον δικαστηρίου ή δεν απαιτείται η υπογραφή για το αξίοπιστο των λόγων, θεωρείται νόμιμο να δώσετε ανακριβείς πληροφορίες σ' άλλους. Οι νομιμόφρονες για παράδειγμα ανοίγουν όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με αναληθή στοιχεία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσετε μία δεύτερη ταυτότητα. Μία βασική τεχνική που χρησιμοποιείται απ' τους προνονητικούς ανθρώπους είναι να πηγαίνουν διακοπές στην ίδια τοποθεσία κάθε χρόνο. Εκεί χρησιμοποιούν ένα ψεύτικο όνομα κάνοντας φιλίες για να εδραιώσουν τη φήμη τους κι έτσι είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν την ψεύτικη ταυτότητά τους αυτή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Για να δημιουργήσετε μία πλαστή ιστορία σχετικά με την εργασιακή απασχόλησή σας, αρκεί να δημιουργήσετε έναν κατάλογο εταιρειών στο βιογραφικό σας σημείωμα που έχουν κλείσει, ωστόσο να ήταν εν λειτουργία την περίοδο  που αναφέρετε ότι εργαζόσασταν σ' αυτές. Κανείς δεν θα μπει στον κόπο να το ψάξει ιδιαίτερα, παρεκτός αν κινήσετε άλλες υποψίες με τη συμπεριφορά σας και το παρουσιαστικό σας.



Μία άλλη μέθοδος είναι αυτή της υποκατάστασης δεδομένων. Τσιμπήστε την ταυτότητα ενός νεκρού ή κάποιου που δεν έχει αφήσει πίσω του οικογένεια, ώστε να υπάρξει οιαδήποτε εμπλοκή ή πλαστογραφήστε την ταυτότητα κάποιου που πέθανε όταν ήτο παιδί κι αν ζούσε θα ήτο στην ηλικία σας. Στην ιδανική περίπτωση, το παιδί θα πρέπει να έχει το ίδιο έτος γέννησης, όπως εσείς και τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά (φυλή, το χρώμα των ματιών, κι ούτω καθεξής). Μία κλασική μέθοδος που χρησιμοποιείται απ' τους λάτρεις της παρανομίας είναι η υπεξαίρεση του αστυνομικού δελτίου (αστυνομική ταυτότητα) κάποιου τυχαίου περαστικού που τους μοιάζει ενώ περπατάει στο δρόμο. Κατά προτίμηση ενός τουρίστα. Φυσικά τα χαλκευμένα στοιχεία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν στην χώρα απ' όπου εκλάπησαν (την χώρα προέλευσης τους). Μ' άλλα λόγια, ο υποκλέψας δεν θα ταξιδέψει για παράδειγμα στη Ρωσία μ' ένα κλεμμένο ρωσικό διαβατήριο. Θα χρησιμοποιήσει τα κλεμένα έγγραφα για να ταξιδέψει οπουδήποτε αλλού, π.χ στην Αφρική.




Όταν θέλετε να δημιουργήσετε ένα ψευδώνυμο, εξυπακούεται πως δεν θα χρησιμοποιήσετε για κανένα λόγο πλαστά ή παραποιημένα στοιχεία ταυτότητας. Το  άτομο που διαμορφώνει τα έγγραφα για τα χρήματα θα προδώσει εύκολα τους πελάτες του στην αστυνομία για μία πενιχρή ανταμοιβή. Σε κάθε ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείτε διαφορετικά στοιχεία. 'Όλα καθαρά' που λένε και στην γλώσσα της παρανομίας. Ο προνοητικός παράνομος θα δημιουργήσει μία δεύτερη ταυτότητα, ώστε σε περίπτωση που συλληφθεί να προστατεύσει την πραγματική του ταυτότητα. Ο παράνομος είναι ένα φάντασμα. Η χρήση ψευδώνυμων απαντάται στις μειονοτικές ομάδες, όπως για παράδειγμα στους Ρομά που 'κολλούν' ψευδώνυμα στα παιδιά τους για να μπορούν να κινηθούν στην παρανομία. Οι Ρομά έχουν τα πάντα. Από τηλέφωνα καταχωρημένα με πλαστά στοιχεία, καταφύγια καταχωρημένα μ' άλλα πλαστά στοιχεία κι οχήματα καταχωρημένα σ' άλλα πάλι στοιχεία.




Δεν υπάρχει αγώνας στα πλαίσια αυτού του συστήματος. Ή θα αρνηθούμε πλήρως τις δομές του ή θα πεθάνουμε μαζί τους. Σ' ένα αδίστακτο σύστημα που σε υποβιβάζει σε επίπεδο κάτω απ' αυτό του τριτοκοσμικού μετανάστη, οφείλεις να στρέψεις όλη σου την ενέργεια στην εκμετάλλευση κάθε γνώσης που μπορεί να φανεί χρήσιμη, ώστε να πλήξει καίρια το σύστημα. Αυτή η γνώση μπορεί να προέλθει απ' οπουδήποτε και απ' τον οποιονδήποτε. Φτάνει μονάχα ν' αντιληφθείτε πως πρέπει να διαλέξετε την πλευρά σας...