Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

ΡΕΝΟΣ Θ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ-'ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ'






Tο βιβλίο του 83χρονου αγωνιστή Ρένου Θ. Κυριακίδη, τομεάρχης της ΕΟΚΑ, 'Τετράδια των Φυλακών', το οποίο παρουσιάστηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015 στο 'Σπίτι της Κύπρου' στην Αθήνα, μας φέρνει στο νου το Ημερολόγιο του Μπόμπι Σάντς. Όπως ο ίδιος αναφέρει: 'Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι το ό,τι απέμεινε από τα Τετράδια των Φυλακών Αγγλίας 1956-59. Όταν μετά την αποφυλάκισή μου επέστρεψα στην Κύπρο το 1961, έβαλα τα τετράδια των φυλακών σε μία θήκη και έμειναν εκεί ξεχασμένα για 54 χρόνια'. Το βιβλίο έχει ημερομηνία έκδοσης 2013 εν Λευκωσία. Ο Ρένος Θ. Κυριακίδης γεννήθηκε το 1931 στην Κακοπετριά της Κύπρου. Αφότου ολοκλήρωσε την φοίτηση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 1951 γράφτηκε στο Φυσιογνωστικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να ριχτεί στον αγώνα, σπουδές τις οποίες ολοκλήρωσε το 1960. Το βιβλίο του Κυριακίδη έχει μεγάλη αξία, καθώς στις σελίδες αυτού ο αναγνώστης μπορεί να αντιληφθεί πως ο αγώνας των Ελλήνων της Κύπρου βρίσκεται πολύ κοντά στον αγώνα των Ιρλανδών αγωνιστών του IRA. Πάλεψαν για μία ελεύθερη πατρίδα από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Αναφέρεται στις σχέσεις των Κυπρίων αγωνιστών με εκείνους του IRA και τον αρχηγό τους Sean Mc Stiofain (1928-2001), αλλά και την πολιτική θέση των κρατούμενων για τις ατιμωτικές συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου που υπεγράφησαν το 1959 μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας.



Κύριος κορμός του βιβλίου είναι κείμενα που έγραψε ο ίδιος ή έγραψαν άλλοι γι' αυτόν, όταν ήταν κατάδικος στις φυλακές Wormwood Scrubs της Αγγλίας, γι' αυτό και έδωσε στο βιβλίο τον τίτλο 'Τετράδια των Φυλακών'. Εκεί όπου εξέτισαν το τελευταίο στάδιο της πολύχρονης φυλάκισής τους 6 από τους επικίνδυνους βαρυποινίτες αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Εκεί όπου βρίσκονταν δεσμώτες και αγωνιστές της Ιρλανδίας, ανάμεσα στους οποίους και ο αείμνηστος στρατιωτικός ηγέτης του ΙRΑ, Sean Mc Stiofain, που αναδείχθηκε θερμός υποστηρικτής του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ και εκτιμητής του Αρχηγού της Οργάνωσης Διγενή, του οποίου σε πολλές περιπτώσεις έπλεξε το εγκώμιo, ενώ παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του υποστηρικτής των αγώνων του λαού μας για εθνική αποκατάσταση. Οι επιστολές που έστειλε και πήρε ο δεσμώτης αγωνιστής στις αγγλικές φυλακές αποτελούν απαύγασμα των εθνικών και θρησκευτικών του φρονημάτων, καθώς και των οραματισμών του για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη με τη Μάνα Ελλάδα. Αδελφός του φλογερού δεσπότη της Κερύνειας και ακατάβλητου αγωνιστή της Ένωσης Κυπριανού, δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του με άλλα πιστεύω και άλλους προσανατολισμούς ο λεγόμενος 'Ρωμανός της Πιτσιλιάς'.

Την συνέντευξη του Sean Mc Stiofain μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=RGWvcMwfioQ



Όπως μας πληροφόρησαν Κύπριοι συναγωνιστές, το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τις Εκδόσεις 'Πελασγός' στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 14 (εντός στοάς) στο κέντρο της Αθήνας. Το βιβλίο του Κυριακίδη πρέπει να κοσμεί την βιβλιοθήκη κάθε Έλληνα Εθνικιστή!